Geschiedenis

Draagt Elkanders Lasten is een christelijke begrafenisvereniging, in 1898 uit pure noodzaak op Urk opgericht als ziekenfonds om te helpen voorzien in het levensonderhoud van de eilandbewoners bij ziekte en armoede. In de jaren na de oprichting breidde Draagt Elkanders Lasten haar diensten uit met een pensioenfonds, een hospitaalfonds en sinds 1908 ook een begrafenisfonds. Ook verstrekte men hypotheken. Toen na de Tweede Wereldoorlog de sociale diensten steeds beter geregeld werden in Nederland, werden de diensten stuk voor stuk opgeheven en bleef alleen het begrafenisfonds bestaan.

Lange tijd was Jante Baarsen-Schraal doodaanzegster op Urk. Wanneer er iemand was overleden, ging ze langs alle huizen op Urk om de naam en het adres van diegene door te geven. Als, na overleg met de dominee en de koster, de datum en het tijdstip van de begrafenis bekend was, ging ze wéér langs alle huizen.
Op Urk was het gewoonte om witte lakens voor de ramen te doen als er iemand was overleden. Tegenwoordig zien we dit steeds minder.  
Ook het gebruik van de Urker kist, een eikenhouten solide kist met messing handvaten, met daaroverheen een zwartkleed, wordt tegenwoordig minder.
Mensen weten steeds beter wat ze wel of juist niet willen.

Ook op Urk staan de ontwikkelingen rondom afscheid en begraven niet stil. Inzichten in rouw en rouwverwerking leren dat voor de een tradities en gebruiken troost bieden. Voor de ander zijn juist de persoonlijke wensen heel waardevol. Als team van Draagt Elkanders Lasten willen wij er voor iedereen zijn.

Tegenwoordig staat Draagt Elkanders Lasten voor professionele uitvaartzorg met respect voor ieders overtuiging en wensen.