Kinderuitvaart

Stilgeboorte: Als verwelkomen en afscheid nemen bij elkaar komen

Vanaf het moment dat je weet dat jullie kindje is overleden stort je wereld in. Verwelkomen en afscheid nemen komen bij elkaar.  Juist in deze tijd willen wij jullie ontzorgen en mag je ons altijd bellen voor een (kennismakings)gesprek.

Voor kindjes die stil geboren worden na een zwangerschap van meer dan 24 weken gelden een aantal wettelijke verplichtingen. Dat is o.a. het doen van aangifte van geboorte en van overlijden. Daarnaast zijn er regels m.b.t. begraven. Onze uitvaartleider luistert graag naar jullie wensen en wil er voor jullie zijn in deze intens verdrietige tijd.

Bloemknopmonument: Als blijde verwachting zomaar ineens voorbij is

Als jullie kindje stil wordt geboren voor de 24e week van de zwangerschap, zijn er geen wettelijke verplichtingen. Jullie kunnen ervoor kiezen om aangifte van de geboorte van jullie kindje te doen, maar het hoeft niet. Ook een uitvaart is niet verplicht. Jullie mogen het kindje in het ziekenhuis achterlaten, waar ze zorgdragen voor de crematie of het meenemen naar huis en het bijvoorbeeld in de tuin of in de natuur begraven.

Sinds 2018 is voor te vroeg geboren kindjes een plekje ingericht op begraafplaats ‘De Vormt’ bij het Bloemknopmonument. De naam van het kindje kan op het monument worden vermeld. Het grafje zelf is anoniem, daar komt geen gedenkteken op. De begraafplaatsbeheerder maakt het grafje en jullie bepalen zelf hoe jullie de begrafenis vorm willen geven. Als jullie dat willen, denken we graag met jullie mee.

Wateropbaring:

Een mooie methode die gebruikt kan worden bij een opbaring van een kindje thuis waardoor de ouders, broertjes, zusjes en andere nabestaanden op een waardevolle manier afscheid kunnen nemen van het kindje.

De huid van te vroeg geboren kindjes is vaak heel kwetsbaar en kan snel beschadigen. Als het kindje na de geboorte in een bakje met koud kraanwater wordt gelegd, zal het er beter uit gaan zien: de kleur wordt lichter en het kindje lijkt wat molliger te worden.

Het is mogelijk dat de ouders het kindje even uit het water halen en vasthouden. Ook is het voor broertjes en zusjes van het overleden kindje een methode waardoor ze hun kleine broertje of zusje goed kunnen bekijken en eventueel aan kunnen raken.  

Door een doorzichtig bakje te gebruiken is het kindje van alle kanten goed te zien en kunnen er eventueel ook foto’s gemaakt worden.

Lidmaatschap:

Op basis van het lidmaatschap van de ouders worden de basiskosten van de begrafenis vergoed door ‘Draagt Elkanders Lasten’. Zie de productfolder voor de voorwaarden.

Make a Memory

Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar.